Return to site

Κονδυλώματα:Τα αίτια, οι τρόποι μετάδοσης και η αντιμετώπιση

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων εκτιμάται πως είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Σύμφωνα με έρευνες το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Συνολικά, υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί γονότυποι του ιού HPV και διακρίνονται σε υψηλού κινδύνου και σε χαμηλού κινδύνου. Οι πρώτοι ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων δυσπλασιών, καθώς και για την εμφάνιση καρκίνου. Οι δεύτεροι, σχετίζονται κυρίως με τα κονδυλώματα, με τους γονότυπους HPV 6&11 να είναι υπεύθυνοι για το 90% των περιπτώσεων.

Πως γίνεται η μετάδοση
Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς και με κάθε επαφή με το δέρμα, ή το στόμα. Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε σε εσωτερικές είτε σε εξωτερικές περιοχές των γεννητικών οργάνων (εσωτερικά κονδυλώματα και εξωτερικά κονδυλώματα). Ορισμένες φορές, παρατηρείται και εκτεταμένη εξάπλωσή τους στις γύρω περιοχές. Ειδικότερα, ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσω οποιονδήποτε αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.


Τα συμπτώματα ύπαρξης του ιού
Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ίδια για κάθε ασθενή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός δεν προκαλεί εμφάνιση κονδυλωμάτων και ανιχνεύεται μόνο με κλινικά τεστ. Πολλές φορές υπάρχει η περίπτωση να μην εντοπιστεί εύκολα καθώς οι ιοί κρύβονται μέσω της τριχοφυΐας της περιοχής. Πολλές φορές εμφανίζονται ως προεξοχές του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με μικρά σπυράκια και έτσι συγχέονται. Όσον αφορά το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή ίδιο με του δέρματος.


Είδη κονδυλωμάτων
Πιο συχνά εντοπίζονται:
• Κονδυλώματα αιδοίου
• Κονδυλώματα πέους
• Κονδυλώματα πρωκτού
• Κονδυλώματα ουρήθρας
• Κονδυλώματα κλειτορίδας
• Κονδυλώματα οσχέου, εφηβαίου
• Κονδυλώματα στο στόμα
• Κονδυλώματα στη γλώσσα, χείλη

Κονδυλώματα – Διάγνωση
Σε περίπτωση που τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά στη γεννητική περιοχή, απαιτείται γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπ. Ο γυναικολόγος τότε θα τα διακρίνει λόγω του αποτελέσματος του τεστ Παπανικολάου είτε θα εξετάσει λεπτομερώς τον κόλπο για την ύπαρξή τους.

Έτσι, εάν το τεστ Παπανικολάου υποδείξει αλλοιώσεις του ιού HPV, τότε γίνεται κολποσκόπηση, μια πιο λεπτομερής εξέταση που είναι απλή και γρήγορη για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η χρήση προφυλακτικού αποτρέπει τη μετάδοση του HPV;

Η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρόλα αυτά η μετάδοση του HPV γίνεται κυρίως με το δέρμα και όχι με τα βιολογικά υγρά και έτσι δεν εξασφαλίζει την μέγιστη προφύλαξη. Μπορούν να παρέχουν προστασία, αλλά μόνο για το δέρμα που καλύπτεται από αυτά.

Αφαίρεση κονδυλωμάτων
Τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν με επανειλημμένη εφαρμογή ποδοφυλλίνης ή άλλων κυταροστατικών υγρών. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες τεχνικές όπως, είναι χειρουργικές διαθερμίες, καυτηριασμοί, κλασική χειρουργική εξαίρεση, χειρουργική εξαίρεση (εξαέρωση των κονδυλωμάτων με ακτίνες Laser, κρυοχειρουργική (κρυοπηξία) και η εφαρμογή ποδοφυλλίνης ή οξέος).

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία  με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων. 

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr