Return to site

Καρκίνος των ωοθηκών: Ο «σιωπηλός» δολοφόνος των γυναικών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας κακοήθης όγκος που προσβάλλει τη μία ή και τις δύο ωοθήκες.  Τα πρώτα συμπτώματά του είναι ήπια και εύκολο να τα αγνοήσει μια γυναίκα. Για τον συγκεκριμένο καρκίνο υπάρχουν δύο τύποι: α) ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών, που είναι ο πιο συχνός και οφείλεται στη μη φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή των επιθηλιακών κυττάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια της ωοθήκης και β) ο μη επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών, που μπορεί να αναπτυχθεί από τα γεννητικά αναπαραγωγικά κύτταρα ή από τα στρωματικά κύτταρα του συνδετικού ιστού, γύρω από την ωοθήκη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων, σχεδόν ακίνδυνων, παθήσεων όπως οι διαταραχές της γαστρεντερικής λειτουργίας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση προκύπτει αρκετά αργά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 240.000 νέα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών το χρόνο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι εμφανίζονται 900 περιστατικά το χρόνο. Είναι ο 7ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και αποτελεί την 6η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη. Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους παγκοσμίως.

Παράγοντες κινδύνου

  • Μεγάλη ηλικία ( άνω των 60 ετών)
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση
  • Γενετική προδιάθεση (θετικό BRCA 1 ή BRCA 2) ή βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό (2 ή περισσότερες συγγενείς Α’ βαθμού (μητέρα, κόρη , αδελφή) με καρκίνο ωοθηκών ή μαστού)
  • Ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή παχέος εντέρου
  • Ατομικό ιστορικό στειρότητας

Οι παράγοντες αυτοί δεν οδηγούν  υποχρεωτικά σε ανάπτυξη καρκίνου, αλλά  δημιουργούν προϋποθέσεις για την πιθανή εμφάνισή του.

Add paragraph text here.