Return to site

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού;

Ο Καρκίνος του µαστού είναι µία μη φυσιολογική ανάπτυξη- των κυττάρων του µαζικού αδένα. Με την πάροδο του χρόνου, καρκινικά κύτταρα διηθούν τον υγιή µαστό και στη συνέχεια, µετακινούνται προς τους µασχαλιαίους λεµφαδένες. 

Σταδιακά μπορούν αν μεταφερθούν σε άλλα µέρη του σώµατος, όπου εγκαθίστανται και αναπτύσσουν αυτό που ονοµάζεται «µετάσταση».

Είναι απολύτως απαραίτητο κάθε γυναίκα να κάνει ψηλάφηση από μόνη της τους μαστούς της μία φορά το μήνα, μετά την περίοδο(7η -11η μέρα του κύκλου).

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν τι προκαλεί τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι έρευνες έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.

  • Η μεγάλη ηλικία. Περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
  • Το ιστορικό. Είτε το ατομικό είτε το οικογενειακό
  • Η γενετική προδιάθεση. Το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί.
  • Η έκθεση σε ακτινοβολία.
  • Τα υψηλό ανάστημα, η παχυσαρκία
  • Η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση.
  • Η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η τεκνοποίηση συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Η θεραπευτική λήψη ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών.
  • Η υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα.
  • Η αυξημένη πρόσληψη λίπους

Αδιαμφισβήτητα πρέπει από την ηλικία των 20 ετών να γίνεται μία τουλάχιστον ψηλάφηση το χρόνο από τον γυναικολόγο, η οποία να συνοδεύεται και από υπερηχογράφημα μαστών και ιδανικά και από τεστ-Παπ Μαστών. Σε ηλικία 35 ετών πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία (αναφοράς), την οποία κρατάει η γυναίκα στο αρχείο της για σύγκριση με τις επόμενες μαστογραφίες.

 

Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, καλό είναι να υιοθετήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση και πρόληψη της παχυσαρκίας. Επιλέξετε επίσης να γίνετε μητέρες πριν την ηλικία των τριάντα ετών και προτιμάτε να θηλάζετε το μωρό σας. Επιπλέον, αποφύγετε την μακρόχρονη ορμονοθεραπεία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

 

Να θυμάστε πως οι περισσότεροι όγκοι έχουν βρεθεί από τις ίδιες τις γυναίκες.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας σε περίπτωση που ανακαλύψετε κάποιο συμπαγές ογκίδιο ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο παρουσιάσει η υγεία σας.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά συνήθως γίνεται με συνδυασμούς εγχείρησης, ακτινοθεραπείας, ορμονικής θεραπείας ή χημειοθεραπείας.