Return to site

Πληροφορίες

για έγκυες γυναίκες που έχουν HIV

· Μαιευτική

Συνηθισμένες ερωτήσεις

Είμαι HIV-θετική και έγκυος. Το μωρό μου θα έχει HIV;

Το μωρό σας μπορεί να μολυνθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) από εσάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της γέννας ή από το θηλασμό. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες μολύνσεως του μωρού σας.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το μωρό μου από την μετάδοση του HIV;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σας, πρέπει να λαμβάνετε αντιρετροϊκά φάρμακα (που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του ιού HIV) για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης στο μωρό σας - ακόμη και αν το ιικό σας φορτίο είναι πολύ χαμηλό. Εάν εσείς και το μωρό σας δεν λαμβάνετε αντιρετροϊκά φάρμακα, υπάρχει περίπου 1 στις 4 πιθανότητες το μωρό σας να πάρει τον ιό HIV.

Το μωρό σας πρέπει να λάβει ένα ή περισσότερα αντιρετροϊκά φάρμακα για τις πρώτες 4 ή 6 εβδομάδες της ζωής του. Εάν εσείς και το μωρό σας πάρετε κάθε δόση των φαρμάκων, οι πιθανότητες το μωρό σας να μολυνθεί από τον ιό HIV πέφτει κάτω από το 1% (1 στα 100).

Πρέπει να κάνω απαραίτητα καισαρική τομή;

Ο καλύτερος τρόπος για να γεννήσετε το μωρό σας (με καισαρική τομή ή κολπική) εξαρτάται από το πόση ποσότητα του ιού υπάρχει στο αίμα σας (το ιικό σας φορτίο HIV) κατά τον τοκετό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν το ιογενές σας φορτίο είναι υψηλό, ο γιατρός σας θα συστήσει πιθανώς μια καισαρική τομή για να εμποδίσει το μωρό σας να μολυνθεί με HIV κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν το ιογενές σας φορτίο είναι χαμηλό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει τοκετό δια του κόλπου, εκτός εάν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο χρειάζεστε μια καισαρική τομή.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα βλάψουν το μωρό μου;

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα νεογνά για πάνω από 20 χρόνια. Μέχρι στιγμής, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ως μωρά δεν είχαν σημαντικά προβλήματα στη βρεφική ηλικία και την παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερημένες επιπτώσεις καθώς τα παιδιά γίνονται ενήλικες.

Πότε θα μάθω εάν το μωρό μου είναι HIV-θετικό;

Οι εξετάσεις αίματος, όπως αυτές που καθορίζουν το ιικό φορτίο του ιού HIV, μπορούν να ανιχνεύσουν εάν το μωρό σας έχει HIV. Συνήθως γίνονται τρεις εξετάσεις αίματος:

Εντός των πρώτων ημερών ή εβδομάδων μετά τη γέννηση

Σε ηλικία 1-2 μηνών

Σε ηλικία 4-6 μηνών

Εάν αυτά τα τεστ είναι αρνητικά για τον ιό HIV, το μωρό σας δεν έχει τον ιό. Πολλοί γιατροί θα το επιβεβαιώσουν δοκιμάζοντας ξανά το μωρό σας για HIV από ηλικία περίπου 2 ετών.

Τι γίνεται αν το μωρό μου μολυνθεί;

Εάν κάποια από τις εξετάσεις βγει θετική, πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό μια άλλη δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν το μωρό σας έχει τελικά μολυνθεί από τον ιό HIV. Εάν το μωρό σας μολυνθεί, η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και να συνεχιστεί επ 'αόριστον. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι διαφορετικά από τα φάρμακα που χορηγούνται τις πρώτες 4 έως 6 εβδομάδες. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, ασφαλής και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μωρό σας υγιές.

Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου αν είμαι θετική στον HIV;

Συνιστούμε το μωρό σας να πάρει μια παιδική φόρμουλα ενισχυμένη με σίδηρο αντί του μητρικού γάλακτος, καθώς το μωρό μπορεί να πάρει τον ιό HIV από το μητρικό γάλα. Θα πρέπει να αποφεύγεται ο θηλασμός.

Το μωρό μου πρέπει να κάνει τα ίδια εμβόλια με άλλα μωρά;

Ναι, το μωρό σας πρέπει να κάνει τα ίδια εμβόλια με άλλα μωρά. Η μόνη εξαίρεση είναι το BCG, ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης, το οποίο κατά καιρούς δίνεται στα νεογνά εάν υπάρχει εκδήλωση φυματίωσης στην περιοχή.

Το μωρό μου πρέπει να το βλέπει κάποιος ειδικός στον HIV;

Συνήθως ναι. Ωστόσο, εάν ζείτε μακριά από μια μεγάλη πόλη, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει με κάποιον που ειδικεύεται στον ιό HIV στα παιδιά για να μάθετε ποια φάρμακα θα δώσετε στο μωρό σας και τι θα κάνουν οι εξετάσεις αίματος. Μπορεί να είναι δυνατή η διεξαγωγή των εξετάσεων αίματος στο πλησιέστερο εργαστήριό σας.