Return to site

Διάφραγμα Μήτρας- Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία

· Γυναικολογία

Το διάφραγμα της μήτρας αποτελεί μια εκ γενετή ανωμαλία της μήτρας που προκύπτει από ένα «τοίχωμα» που διατρέχει κατά μήκος την κοιλότητα της μήτρας, διαχωρίζοντας τη μήτρα είτε μερικώς είτε σε πλήρη μορφή σε δύο κοιλότητες. Το διάφραγμα συνδέεται συνήθως με τον υψηλότερο κίνδυνο αποβολών σε μια γυναίκα. 

 

Η αρτιότητα της μήτρας και του τραχήλου είναι συνδέεται με τη γονιμότητα της γυναίκας και ενδεχόμενες ανατομικές ανωμαλίες εις βάρος τους συχνά μειώνουν τη δυνατότητά τους να παράσχουν το κατάλληλο περιβάλλον για την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου και συνδέονται με προβλήματα υπογονιμότητας. 

Συμπτώματα

Το διάφραγμα της μήτρας, όπως και οι περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες που δεν αποφράσσουν το γεννητικό σύστημα, συνήθως είναι ασυμπτωματικές και δύναται να αποκαλυφθούν μετά από λεπτομερή διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στο τι επιθυμεί η ασθενής. Επίσης σημαντικό είναι το αναπαραγωγικό της ιστορικό και τα σχέδιά της για τη μελλοντική της γονιμότητα. Σε αντίθεση με άλλες ανωμαλίες της μήτρας, το διάφραγμα της μήτρας μπορεί να θεραπευθεί πλήρως μέσω μιας υστεροσκοπικής διαδικασίας. Η υστεροσκόπηση γίνεται με είσοδο κάμερας από τον τράχηλο στο εσωτερικό της μήτρας. Η εν λόγω διαδικασία έχει το πλεονέκτημα ότι ταυτόχρονα με τη διάγνωση γίνεται και η θεραπεία (χειρουργική διόρθωση).

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr