Return to site

Είναι η άμβλωση η σωστή επιλογή για μένα;

· Μαιευτική

Η άμβλωση παρατηρείται σε πολύ συχνά ποσοστά και οι γυναίκες οδηγούνται στην αποβολή για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για σας, αλλά οι καλές πληροφορίες και η υποστήριξη μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση που είναι καλύτερη για τη δική σας υγεία και ευεξία.

Γιατί οι γυναίκες αποφασίζουν να προβούν στην άμβλωση;

Εάν σκέφτεστε να προβείτε στην λύση της άμβλωσης, δεν είστε τόσο μόνες αν αναλογιστούμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες κάθε χρόνο και περίπου 4 στις 10 από αυτές τις γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν άμβλωση. Μερικές γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη κάνουν επίσης αποβολές για λόγους υγείας ή ασφάλειας.

Μερικές φορές, η απόφαση είναι απλή. Άλλες φορές, είναι περίπλοκη. Η απόφαση για μια άμβλωση είναι προσωπική και εσείς είστε η μόνη που πρέπει να αποφασίσει.

Ο καθένας έχει τους δικούς του μοναδικούς λόγους για αυτή τη διαδικασία . Μερικοί από τους πολλούς διαφορετικούς λόγους περιλαμβάνουν:

  • Το ζευγάρι δεν είναι έτοιμο να γίνουν γονείς ακόμα.
  • Δεν είναι μια καλή στιγμή στη ζωή τους να έχουν ένα μωρό.
  • Θέλουν να ολοκληρώσουν το σχολείο, να επικεντρωθούν στην εργασία ή να επιτύχουν άλλους στόχους προτού αποκτήσουν ένα μωρό.
  • Δεν έχουν σχέση με τον πατέρα.
  • Η γυναίκα είναι σε καταχρηστική σχέση ή έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση.
  • Η εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη ή κακή για την υγεία τους.
  • Το έμβρυο δεν θα επιβιώσει από την εγκυμοσύνη ή θα υποφέρει μετά τη γέννηση.
  • Απλά δεν θέλουν να είναι γονείς. 

Η απόφαση να κάνετε μια έκτρωση δεν σημαίνει ότι δεν θέλετε ή αγαπάτε τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, 6 στους 10 ανθρώπους που προχωρούν σε αμβλώσεις έχουν ήδη παιδιά - ενώ πολλές γυναίκες αποφασίζουν να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στα παιδιά που έχουν ήδη. Η κατάλληλη στιγμή για το εάν και πότε θα έχετε ένα μωρό είναι πολύ προσωπική, και μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει να αποφασίσω;

Η οικογένεια, οι στενές σας επαφές, το σχολείο, η εργασία, οι στόχοι ζωής, η υγεία, η ασφάλεια και οι προσωπικές πεποιθήσεις - οι άνθρωποι σκέφτονται προσεκτικά για αυτά τα πράγματα πριν από την έκτρωση. Η απόφαση όμως είναι 100% δική σας.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε αν σκέφτεστε για μια έκτρωση:

  • Είμαι έτοιμη να γίνω γονέας;
  • Να εξετάσω την υιοθεσία;
  • Τι θα σήμαινε για το μέλλον μου αν είχα παιδί τώρα;
  • Τι θα σήμαινε για την οικογένειά μου αν είχα παιδί τώρα;
  • Πώς θα ήταν ένας γονέας να επηρεάσει τους στόχους της σταδιοδρομίας μου;
  • Έχω ισχυρές προσωπικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις για την άμβλωση;
  • Μήπως κάποιος με πιέζει να κάνω έκτρωση;

Οι αποφάσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη σας είναι βαθιά προσωπικές. Διατηρείτε την επιλογή να παίρνετε τις αποφάσεις που είναι καλύτερες για εσάς, ώστε να παραμείνετε στην πορεία σας προς μια υγιή και ουσιαστική ζωή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε και είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε πολλά διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις κατά τη λήψη αυτής της απόφασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λάβουμε πραγματικά, κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την άμβλωση. Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες σας και άλλα άτομα που εμπιστεύεστε μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Αλλά στο τέλος της ημέρας, μόνο εσείς ξέρετε τι είναι σωστό για εσάς.

Ποιος μπορεί να με υποστηρίξει σε μια έκτρωση;

Πολλοί άνθρωποι κλίνουν σε άλλους για να τους βοηθήσουν με την απόφασή τους. Είναι καλό να επιλέξετε ανθρώπους που γνωρίζετε ότι σας καταλαβαίνουν και σας υποστηρίζουν.

Υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ενδέχεται να έχετε. Θα σας δώσουν εξειδικευμένη φροντίδα, ακριβείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις επιλογές σας ανεξάρτητα από το τι αποφασίζετε για την εγκυμοσύνη σας.

Κανείς δεν πρέπει να σας πιέσει να λάβετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την εγκυμοσύνη σας. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε τις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζεστε από ανθρώπους που σας δίνουν τα πραγματικά γεγονότα και δεν θα σας κρίνουν.

Πότε πρέπει να πάρω μια απόφαση;

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε το χρόνο που χρειάζεστε για να λάβετε την καλύτερη απόφαση για εσάς. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε, ώστε να μπορείτε να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη.

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.