Return to site

Κύρια αίτια που προκαλούν την κολπική μυκητίαση

· Γυναικολογία

Οι μυκητιάσεις στα γεννητικά μας όργανα οφείλονται στο μύκητα κάντιντα (Candida Albicans), ο οποίος ζει σε φυσιολογικές συνθήκες στο δέρμα μας ή στο έντερό μας ως σαπρόφυτο και δεν προκαλεί προβλήματα.

 

Τι όμως οδηγεί στο πρόβλημα;

 

Προκαλείται από την αλλαγή της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας, με τον πολλαπλασιασμό των εν λόγω ζυμομυκήτων.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα στις γυναίκες είναι:

  • Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο
  • Έντονες κολπικές εκκρίσεις
  • Οίδημα και κοκκίνισμα του αιδοίου
  • Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκά υγρά
  • Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα – εκδορές.

Από τι προκαλούνται;

 

Οι μυκητιάσεις προκαλούνται από πολλές αιτίες αλλά οι πιο κοινές όμως είναι οι εξής:

 

Λόγω της σεξουαλικής επαφής

 

Οι μύκητες μεταδίδονται με το σεξ, αλλά ακόμη και αν ο σύντροφός σας δεν έχει λοίμωξη μπορεί να προκληθεί αλλαγή στο pH του κόλπου επιτρέποντας στους μύκητες να αναπτυχθούν. Τι μπορεί να το αποτρέψει; Η ούρηση αμέσως μετά το σεξ.

 

Αντιβιοτικά

 

Τα αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια του κόλπου, επιτρέποντας στους μύκητες να αναπτυχθούν. Είναι σκόπιμο να ενισχύσετε την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, παίρνοντας μαζί με την αντιβίωση προβιοτικά.

 

Το άγχος και η κακή γενική κατάσταση της υγείας

 

Και τα δύο αδυνατίζουν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο. Το έντονο άγχος συμβάλει επιπλέον καθώς προκαλεί αύξηση της παραγωγής ιδρώτα και άρα της υγρασίας τοπικά.

 

Στενά εσώρουχα

 

Τα στενά εσώρουχα και κακής ποιότητας δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να αναπνεύσει και δημιουργούν ζεστό και υγρό περιβάλλον, ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

 

Δεν αλλάζετε συχνά ταμπόν

 

Οι μύκητες όπως είπαμε παραπάνω πολλαπλασιάζονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Το ταμπόν συγκρατεί την υγρασία στον κόλπο με αποτέλεσμα να ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.

 

Λάθος προϊόντα ατομικής υγιεινής

 

Μη χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα και αρωματικά προϊόντα στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς οι χημικές ουσίες που περιέχουν ρίχνουν τα επίπεδα οξύτητας του κόλπου, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μύκητες.

 

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

 

Αν έχετε διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βρίσκεστε δηλαδή στο στάδιο του προδιαβήτη, πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές. Οι μύκητες τρέφονται από τη ζάχαρη με αποτέλεσμα το σώμα να προσβάλλεται από λοιμώξεις σε υγρές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου.

 

Σωτήριες λοιπόν κρίνονται η διάγνωση και η θεραπεία. Θα πρέπει ως επί τω πλείστον να είναι ακριβείς και όχι εμπειρικές, ώστε να εξασφαλίζεται μακροχρόνια η καλή υγεία της γεννητικής περιοχής της γυναίκας.

 

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr