Return to site

Μύθοι γύρω από καρδιολογικά προβλήματα στις γυναίκες

· Γυναικολογία

Γράφει ο Δρ Στέφανος Παππάς*

Υπάρχει πολλή θεωρία που επικρατεί και κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης σχετικά με τις γυναίκες και τις καρδιακές παθήσεις, αλλά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια; Στο σημερινό μας άρθρο θα βρείτε πέντε δημοφιλείς, αλλά και ψευδείς πεποιθήσεις που πρέπει να προσέξουμε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί από τον γιατρό σας για όλα αυτά.

Μύθος 1

1. Οι γυναίκες δεν υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την American Heart Association, περίπου 44 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ πλήττονται από καρδιακές παθήσεις,ενώ το 90 τοις εκατό των γυναικών έχει έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών.

Μύθος 2

2. Εάν οι αριθμοί HDL σας ("καλής" χοληστερόλης) είναι υψηλοί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τους αριθμούς LDL ("κακής" χοληστερόλης).

Όλοι οι αριθμοί σας μετράνε και αν δεν τους γνωρίζετε, θα πρέπει να προβείτε σε εξετάσεις. Εκτός από την HDL και την LDL, πρέπει επίσης να γνωρίζετε τον αριθμό των τριγλυκεριδίων σας και να συζητήσετε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για το πώς να τους μειώσετε εάν κριθεί απαραίτητο.

Μύθος 3

3. Το αλκοόλ αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις.

Ενώ μερικές μελέτες έχουν υποδείξει τα οφέλη του κόκκινου κρασιού, άλλες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ισχυρότερο είναι το μη αλκοολούχο κρασί ή ακόμα και ο χυμός σταφυλιών. Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα προβλήματα υγείας προειδοποιούν: Πχ η κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Έξτρα συμβουλή: προσθέστε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας.

Μύθος 4

4. Τα προειδοποιητικά σημάδια για καρδιακή προσβολή είναι τα ίδια για άνδρες και γυναίκες.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια ενός καρδιακού γεγονότος, επειδή μπορούν να διαφέρουν ριζικά από την κλασική απεικόνιση των θωρακικών πόνων που εκπέμπουν κάτω από τον αριστερό βραχίονα. Η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στην πλάτη για παράδειγμα μπορεί να είναι σημάδια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 95% των γυναικών είχαν κάποια συμπτώματα που δεν ήταν συνηθισμένα γι' αυτές. Το 71% των γυναικών ανέφεραν ότι ένιωθαν μια ασυνήθιστη κούραση και δεν μπορούσαν να στρώσουν ούτε το κρεβάτι τους ή να ανέβουν μία σκάλα. Το 48% αντιμετώπισε προβλήματα στον ύπνο και το 42% δυσκολία στην αναπνοή. Το 30% ένιωσε πόνο στο στήθος ενώ, ένα μικρό ποσοστό ανέφερε ότι ένιωθε δυσπεψία και ανησυχία. Αντίθετα οι άνδρες που παρουσιάζουν έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν ως κύριο σύμπτωμα τον πόνο στο στήθος στις γυναίκες ενδέχεται να διαφέρουν.

Μύθος 5

5. Η πραγματοποίηση τακτικών περιπάτων δεν είναι αρκετή άσκηση για τη βελτίωση της υγείας σας.

Οι μελέτες συμφωνούν - μόλις 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας, να βελτιώσουν την αρτηριακή σας πίεση και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Επιπλέον, ένα κανονικό πρόγραμμα περιπάτου είναι ήπιο για τις αρθρώσεις σας και είναι εύκολο να μετατραπεί σε μια τακτική συνήθεια, ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία σας.

 

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.