Return to site

Απαντήσεις σε ερωτήσεις για νέες μανούλες

· Γυναικολογία

Είστε σπίτι τώρα και οι περισσότερες από τις ερωτήσεις σας σχετικά με το νεογέννητο σας έχουν καλυφθεί. Αλλά τι γίνεται με εσάς, το σώμα και τα συναισθήματά σας; Ακολουθούν οι απαντήσεις σε μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι νέες μητέρες.

 

Ε: Πόση αιμορραγία είναι εντάξει μετά τη γέννηση ενός μωρού;

 

Α: Είναι φυσιολογικό η αιμορραγία σας να διαρκέσει επτά έως 10 ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Κάποια αιμορραγία είναι φυσιολογική για έως και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση. Γνωστή ως λοχεία, αυτή η αιμορραγία είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας καθαρισμού της μήτρας. Η λοχεία θα συνεχίσει να μειώνεται πριν σταματήσει σε περίπου δύο με έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Σημείωση: Εάν αισθάνεστε ζάλη, μπορεί να εμφανιστούν μεγάλοι θρόμβοι, αναζητήστε εκτάκτως  ιατρική βοήθεια. Ίσως βρίσκεστε σε μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη.

 

Ε: Πώς μπορώ να ξέρω αν τα συναισθήματά μου είναι φυσιολογικά ή αν αποτελούν επιλόχεια κατάθλιψη;

 

Α: Πρώτον, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες. Οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό επηρεάζουν τις περισσότερες γυναίκες. Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταβολές της διάθεσης, θλίψη, κλάμα και ανησυχίες στον ύπνο. Γενικά, αυτά τα συναισθήματα αρχίζουν να εξασθενίζουν περίπου 10 ημέρες μετά τη γέννα.

Αν όμως δεν αισθάνεστε καλύτερα με το μωρό και τις οικιακές εργασίες προσπαθείστε να κοιμηθείτε περισσότερο, να τρώτε καλύτερα ή να κάνετε κάποια ελαφριά άσκηση, μιλήστε στον ιατρό σας έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε επιλόχεια κατάθλιψη, που χρειάζεται ή όχι ιατρική περίθαλψη για προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση σας. Στην πραγματικότητα, εάν δεν είστε καθόλου ενθουσιασμένες με τα τρέχοντα σας συναισθήματα, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας που μπορεί να σας προσφέρει την υποστήριξη, τις πληροφορίες και την ιατρική φροντίδα που πρέπει ώστε να ανακουφιστείτε.

 

Ε: Πότε μπορώ να ξαναρχίσω τη σεξουαλική επαφή;

 

Α: Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας αποθαρρύνουν τις γυναίκες να κάνουν σεξ μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, καθώς τα γεννητικά όργανα συνήθως δεν έχουν πλήρως επουλωθεί και μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σημείωση: Η διαδικασία επούλωσης ποικίλλει. Παρόλο που μια γυναίκα μπορεί να είναι φυσικά έτοιμη, οι δραματικές αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να μειώσουν το ενδιαφέρον σας για σεξ. Πάρτε το χρόνο σας και σιγουρευτείτε ότι μιλάτε στον σύντροφο σας για το πώς αισθάνεστε.