Return to site

Οδηγίες προφύλαξης από πιθανή ουρολοίμωξη

· Γυναικολογία

Σύμφωνα με έρευνες το 50-80% των γυναικών θα περάσει κάποτε ουρολοίμωξη, ενώ το 20-50% θα έχει επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.


Πως μπορείτε όμως να προφυλαχτείτε;


Ατομικοί κανόνες υγιεινής και υγιεινή κατά τη σεξουαλική επαφή


Οι κανόνες υγιεινής είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ζήτημα καθώς θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το  καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την τουαλέτα και θα πρέπει να τηρείται ανελλιπώς. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραλείπεται η άριστη και καθημερινή ατομική καθαριότητα (των γεννητικών οργάνων). Η καθαριότητα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες μετά την τουαλέτα, πρέπει να γίνεται πάντα με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω με αλλαγή χαρτιού κάθε φορά. 


Ένα ακόμη στοιχείο προς επισήμανση είναι η καθαριότητα των γεννητικών οργάνων πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις που η κυστίτιδα έχει σχέση με τη σεξουαλική επαφή πρέπει τηρείται προφύλαξη και μετά το σεξ, η οποία συνίσταται επιπλέον και σε ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή.


Ενυδάτωση οργανισμού και εκκένωση


Επιπροσθέτως, ο οργανισμός θα πρέπει να ενυδατώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι απαραίτητο να γίνεται λήψη πολλών υγρών καθημερινά, περίπου 8-10 ποτήρια νερό ή και περισσότερων στις ζεστές ημέρες ή όταν καταβάλλεται έντονη σωματική άσκηση.
Εκτός από την ενυδάτωση του οργανισμού κρίνεται επίσης απαραίτητη η συχνή και πλήρης εκκένωση της κύστης. Οι γυναίκες κατά κύρια βάση αλλά και οι άνδρες πρέπει να προσέχουν στο να αδειάζει πλήρως η κύστη όποτε εκδηλώνεται η διάθεση για ούρηση, για να μην συσσωρεύεται στον οργανισμό και δημιουργεί νέους μικροοργανισμούς.


Επιπλέον μέτρα Πρόληψης

  • Περιοδική λήψη αντιβίωσης
  • Αντιβίωση μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Αποφυγή χρήσης διαφράγματος
  • Χρήση λιπαντικού στη σεξουαλική επαφή
  • Ούρηση πριν τον ύπνο το βράδυ
  • Κατανάλωση χυμού φραγκοστάφυλου

Καλό είναι να αποφεύγετε τις κολπικές πλύσεις και τα σπερματοκτόνα, τα οποία διαταράσσουν τη χλωρίδα του κόλπου και σας κάνουν ποιο ευάλωτες σε λοιμώξεις του ουροποιητικού.
Για όλα αυτά φυσικά συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
 

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr