• Αντισύλληψη

  Δρ. Στέφανος Παππάς

  Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Μαστού

 • Η αντισύλληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να σας απασχολούν ώστε να πετύχετε την απόλαυση στον έρωτα αλλά και να φροντίζετε παράλληλα και την προσωπική σας ασφάλεια.


  Ο όρος μπορεί να αναφέρεται ειδικά στους μηχανισμούς που στοχεύουν στην μείωση της πιθανότητας γονιμοποίησης ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο ως μέρος του αποκαλούμενου οικογενειακού προγραμματισμού.


  Στο σημερινό άρθρο θα λύσουμε τις περισσότερες απορίες σας: Παχαίνει το χάπι; Πόσο αποτελεσματικό είναι το σπιράλ; Σκοτώνει το προφυλακτικό την ηδονή; Πώς εφαρμόζει αντισύλληψη ο γιατρός κατόπιν εορτής, μετά από μια κρίσιμη συνουσία; Ο φόβος της εγκυμοσύνης θα σβήσει μια για πάντα, όταν έρθει το γυναικείο προφυλακτικό και στην Ελλάδα;


  Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντισύλληψης για τις γυναίκες, αλλά και για τα ζευγάρια γενικότερα. Καθένα από αυτά ταιριάζει λιγότερο ή περισσότερο για κάθε περίπτωση.


  Θα πρέπει να τονιστεί ότι καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν έχει 100% εγγυημένο αποτέλεσμα καθώς η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το πόσο πιστά ακολουθούνται οι οδηγίες του γυναικολόγου, την ηλικία της γυναίκας, τη συχνότητα της σεξουαλικής πράξης και φυσικά το είδος της αντισύλληψης.

  Οι κύριες κατηγορίες αντισυλληπτικών μεθόδων διακρίνονται στις παρακάτω:

   

  • Φυσικές μεθόδους
  • Μεθόδους φραγμού
  • Ενδομήτρια σπειράματα
  • Ορμονικές μεθόδους
  • Χειρουργικές μεθόδους
    

 • Προφυλακτικό


  Συνιστάται όχι μόνο ως ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το AIDS.


  Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: αποκλείει τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας με ουσίες, αποτρέπει τους κινδύνους μολύνσεως ενώ δεν "σκοτώνει" την απόλαυση του έρωτα, όπως συμβαίνει στη διακεκομμένη συνουσία.


  Μάλιστα, τώρα, κυκλοφορούν στο εμπόριο εξαιρετικά λεπτά προφυλακτικά που δεν μειώνουν, όπως τα παλαιότερα, τη σεξουαλική ευχαρίστηση.


  Διακεκομμένη συνουσία
  Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται πιο συχνά.


  Ο άνδρας πρέπει να τραβηχτεί από τον κόλπο τη στιγμή που θα καταλάβει ότι θα εκσπερματώσει.

   

  Πολλοί άνδρες μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και να τα καταφέρουν, άλλοι όμως όχι.


  Η αλήθεια είναι ότι οι πολύ νέοι δεν ξέρουν να το κάνουν, οι πολύ ερωτευμένοι δεν μπορούν, και οι εγωιστές δεν θέλουν.


  Μπορείτε να φανταστείτε τα αποτελέσματα του συνδυασμού και των τριών αυτών παραγόντων.
  Άλλωστε, πριν την εκσπερμάτωση, είναι πιθανόν να υπάρξουν άλλες εκκρίσεις που να περιέχουν σπερματοζωάρια.

   

  Αντισυλληπτικό χάπι


  Είναι η πιο διαδεδομένη και σύγχρονη γυναικεία μέθοδος αντισύλληψης.


  Είναι ένας συνδυασμός ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, που εμποδίζουν την ωορρηξία, την ανάπτυξη του ενδομητρίου και τη ρευστοποίηση της τραχηλικής βλέννας.


  Έτσι , κατά την επαφή , τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να διασχίσουν την τραχηλική βλέννα και να περάσουν στο εσωτερικό της μήτρας ώστε να φτάσουν στη σάλπιγγα και να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
  Εν τω μεταξύ, δεν απελευθερώνεται κανένα ωάριο από την ωοθήκη , ώστε να το γονιμοποιήσουν τα σπερματοζωάρια αφού το "χάπι" αναστέλλει την ωορρηξία.


  Αλλά ακόμα και εάν αυτά τα δύο εμπόδια ξεπεραστούν , το "χάπι" δημιουργεί ένα "αφιλόξενο " ενδομήτριο οπού δεν μπορεί να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.


  Όλες οι γυναίκες, πριν πάρουν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν το "χάπι", θα πρέπει να επισκεφθούν το γυναικολόγο τους.


  Εκεί, μετά από μια εκτενή συζήτηση με τον γιατρό και με μια σειρά εξετάσεων όπως ψηλάφηση μαστών, αιματολογικές εξετάσεις και test Παπανικολάου θα αποφασιστεί από κοινού με την γυναίκα ποιο σκεύασμα θα χρησιμοποιήσει.


  Ενδομήτρια συσκευή ή σπιράλ


  Από τη στιγμή που το σπιράλ, μια συσκευή με μικρές πλαστικές ράβδους τοποθετηθεί από τον γυναικολόγο μέσα στη μήτρα σου, εμποδίζει την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωραρίου σε αυτήν.
  Εσύ το μόνο που πρέπει να κάνεις μετά την τοποθέτηση είναι να ελέγχεις μετά από κάθε έμμηνο περίοδο ότι δεν έχει ξεκολλήσει.


  Για να το κάνεις απλά ψηλαφείς με τη βοήθεια των δαχτύλων σου τον κόλπο σου μέχρι να ακουμπήσεις τη συσκευή και να βεβαιωθείς πως είναι στη θέση της.


  Τα ποσοστά αποτυχίας της μεθόδου είναι και εδώ ελάχιστα ενώ το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι πως σε αντίθεση με τα αντισυλληπτικά χάπια, δεν διαταράσσει τον κύκλο σου.

   

  Βέβαια, αν δεν έχεις σταθερή σχέση μάλλον πρέπει να την ξεχάσεις δεδομένου πως δεν προσφέρει προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα το προφυλακτικό.


  Διάφραγμα


  Αν και η μέθοδος αυτή θεωρείται σχετικά αξιόπιστη, δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση λόγω της δυσκολίας στην εφαρμογή της.


  Για να μπορέσεις να το τοποθετήσεις μόνη σου χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση από τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σου υποδείξει και το κατάλληλο μέγεθος καθώς υπάρχουν διαφράγματα σε διάφορα μεγέθη και σχήματα για να εφαρμόζουν σωστά στον κόλπο κάθε γυναίκας.


  Η χρήση μικρότερου διαφράγματος μειώνει κατά πολύ τα ποσοστά προστασίας, οπότε όπως καταλαβαίνεις η χρήση του σωστού μεγέθους κρίνεται απαραίτητη.


  Για να καταλάβεις το πώς λειτουργεί, το διάφραγμα είναι φτιαγμένο από σιλικόνη ή καουτσούκ και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εφαρμόζει στον κόλπο σου και να καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας, εμποδίζοντας την είσοδο των σπερματοζωαρίων.


  Σε αντίθεση όμως με το σπιράλ, το διάφραγμα δεν μπορεί να μείνει επί μακρό χρονικό διάστημα στον κόλπο σου.


  Μετά τη συνουσία και αφού πρώτα περάσουν 6 με 8 ώρες πρέπει να το βγάλεις, να το ξεπλύνεις και να το αποθηκεύσεις σε δροσερό μέρος μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να το ξανατοποθετήσεις.


  Χάπι της επόμενης μέρας
  Επείγουσα αντισύλληψη γίνεται σε περίπτωση που υπήρξε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή σε περίπτωση που η συνήθης αντισυλληπτική μέθοδος έχει αποτύχει (π.χ. αν ξεχαστεί η λήψη ενός αντισυλληπτικού χαπιού ή συνυπάρξει γαστρεντερίτιδα και έμετοι, αν υπάρξει «ατύχημα» με το προφυλακτικό κ.λπ.) ή υπάρχει βιασμός.


  Η επείγουσα αντισύλληψη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανονική μέθοδος αντισύλληψης, λόγω των παρενεργειών που παρουσιάζει σε συχνή χρήση.
   

 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεστε.

  All Posts
  ×
  ×
  Privacy Policy
  Προσωπικά δεδομένα που επεξεργαζόμαστε:
  
  Στα πλαίσια της διαχείρισης της ιστοσελίδας επεξεργάζονται τα εξής προσωπικά δεδομένα του επισκέπτη /χρήστη: το ονοματεπώνυμο , το προσωπικό τηλέφωνο /κινητό , το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο , στοιχεία τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού της ιστοσελίδας και ειδικότερα την επαφή με το επισκέπτη /χρήστη από την πλευρά του διαχειριστή της ιστοσελίδας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος .
  
  Συλλέγουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μόνο όταν τα εν λόγω άτομα μας τα προσφέρουν οικειοθελώς . Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουμε σχετίζονται με την υγεία λόγω και του περιεχομένου της ιστοσελίδας μας και μόνο για να μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση για να είμαστε στη θέση να δώσουμε τεκμηριωμένες , επιστημονικές και αξιόλογες απαντήσεις στα ερωτήματα σας .    
  
  Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας 
  
  Όλο το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας , εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων), που - ενδεικτικά - περιλαμβάνει κείμενα, γραφικά, εικόνες, φωτογραφίες σχέδια, video, ήχους κλπ. αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, κατατεθειμένα σήματα και σήματα υπηρεσιών του ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.
   
  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
  
  Ο διαχειριστής της παρούσας ιστοσελίδας  συλλέγει προσωπικά στοιχεία των επισκεπτών/ χρηστών της, μόνο όταν αυτοί οι ίδιοι εκουσίως τα παρέχουν. Προσωπικά στοιχεία είναι τα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ή την επικοινωνία με κάποιο άτομο καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν το εν λόγω άτομο.
  Ο διαχειριστής είναι δυνατόν να επεξεργάζεται τμήμα ή το σύνολο των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι επισκέπτες/ χρήστες για λόγους στατιστικούς και βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών - πληροφοριών του.
  Ο επισκέπτης/ χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το διαχειριστή της ιστοσελίδας προκειμένου να διασταυρώσει την ύπαρξη προσωπικού του αρχείου, την διόρθωση αυτού, την αλλαγή του ή την διαγραφή του.
  
  Ποια δικαιώματα έχετε στα δεδομένα σας;
  Τα δικαιώματα τα οποία σας παράσχει η κείμενη νομοθεσία είναι :
  •	Ανάκληση συναίνεσης
  •	Αίτημα πρόσβασης
  •	Διόρθωση προσωπικών δεδομένων
  •	Διαγραφή προσωπικών δεδομένων
  •	Περιορισμός της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
  •	Αίτημα φορητότητας προσωπικών δεδομένων
  •	Αμφισβήτηση της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
  •	Αίτημα σχετικά με την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργία προφίλ
  Τα δικαιώματα αυτά μπορείτε να ασκήσετε ανά πάσα στιγμή . 
  
  Για οποιαδήποτε επικοινωνία με το διαχειριστή της ιστοσελίδας παρακαλούμε να αποστείλετε ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση reputation.gr@gmail.com