Return to site

Συνηθισμένες ερωτήσεις για το Τεστ ΠΑΠ βρίσκουν την απάντηση τους

Τι ακριβώς εξετάζει το τεστ Παπ;

Το Παπ τεστ πήρε το όνομα του από τον εφευρέτη του, το Γεώργιο Παπανικολάου. Τυπικά γίνεται κατά τη γυναικολογική εξέταση και το πολύ να προκαλέσει κάποια ήπια ενόχληση. Ωστόσο πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη εξέταση και παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά.

Το τεστ παπ είναι μία γυναικολογική εξέταση που ελέγχει την ύπαρξη αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (HPV). Μέσω μιας σύντομης διαδικασίας, χωρίς κάποια ειδική προετοιμασία, αφαιρείται δείγμα από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα εντός λίγων εργάσιμων ημερών. Αν στα αποτελέσματα αναγράφονται τα «άτυπα κύτταρα», «μεταπλαστικά κύτταρα», «κύτταρα με μόλυνση από HPV», «προκαρκινικά κύτταρα», τότε ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε κολποσκόπηση ή κάποιες άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η φλεγμονή στο τεστ ΠΑΠ αναδεικνύει μία τραχηλίτιδα και ορίζεται σαν η διόγκωση των ιστών του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να είναι από ασήμαντης αιτιολογίας έως πολύ σοβαρής.

Το Pap test πρέπει να γίνεται στη μέση του κύκλου;

Όχι. Μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε μέρα του κύκλου μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Πρέπει να υπάρχει διήμερη αποχή από ελεύθερη σεξουαλική επαφή και να μην έχει προηγηθεί εσωτερική κολπική πλύση, καθώς και τοποθέτηση ενδοκολπικών υποθέτων ή αλοιφών.

Κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται το Pap test;

Η έναρξη της κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας και να γίνεται στη συνέχεια κάθε χρόνο. Αναφορές στα ΜΜΕ για λήψη του Pap test κάθε 3-5 έτη, αφορούν σε Εθνικά Συστήματα Υγείας όπου οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι και δεν επαρκούν για την κάλυψη του γυναικείου πληθυσμού με τεστ Παπανικολάου κάθε έτος.

Πρέπει να υπάρχει αποχή από σεξουαλική επαφή πριν την εξέταση;

Περίπου 3 ημέρες πριν το τεστ παπ καλό είναι να μην έχει έρθει η γυναίκα σε επαφή ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ερεθισμού του κόλπου και επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να γίνεται το πρώτο τεστ;

Πρέπει να κάνετε το πρώτο σας Παπ τεστ στην ηλικία των 18 ή νωρίτερα, αν έχετε αρχίσει σεξουαλική δραστηριότητα. Το τεστ πρέπει να ξεκινήσει 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αν αυτή άρχισε στα 16 πρέπει να γίνει στα 17.

Το δεύτερο και τρίτο Παπ τεστ πρέπει να ακολουθήσουν σε διαστήματα ενός έτους. Αν και τα τρία Παπ τεστ δώσουν αρνητικά αποτελέσματα και έχετε μικρό βαθμό κινδύνου, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να το κάνετε λιγότερο συχνά.

Aρκεί το Τest Παπ στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης;

Το Test Pap δεν αρκεί για να διαγνωστούν άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως π.χ. ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών ή και αφροδίσια νοσήματα πέραν των κονδυλωμάτων. Μία, επομένως, σωστή και ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από το Test Pap και κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο, καθώς και γυναικολογικό υπέρηχο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται να γίνουν συμπληρωματικά κι άλλες εξετάσεις, όπως το HPV DNA test και το Thin Prep test, που έχει μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα.

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες: