Return to site

Η δυσμηνόρροια ταλαιπωρεί: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της

Η δυσμηνόρροια είναι ένα οδυνηρό σύμπτωμα, που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κάθε μήνα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους, καθώς τις καθηλώνει στο κρεβάτι.

Πρόκειται για την έμμηνο ρύση (περίοδος) έντονου όμως πόνου που ακινητοποιεί την πάσχουσα και περιορίζει την καθημερινή της δραστηριότητα, αφού την καθηλώνει στο κρεβάτι για μία-δύο ημέρες, ενώ για την υποχώρηση του πόνου απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

 

Μορφές δυσμηνόρροιας

 

Διακρίνουμε τρεις μορφές δυσμηνόρροιας:

Την πρωτοπαθή, στην οποία δεν υπάρχει οργανικό αίτιο.

Τη δευτεροπαθή, με διαγνωσμένο παθολογικό αίτιο.

Τη μεμβρανώδη, που είναι πολύ σπάνια.

Ο πόνος στην περίοδο έχει από παλιά συνδεθεί με κύκλους στους οποίους συμβαίνει ωορρηξία και οφείλεται στην παραγωγή κάποιων ουσιών, που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

Αρκετές φορές στην εκδήλωση του πόνου συμμετέχουν και ψυχολογικοί παράγοντες.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμηνόρροιας

 

Οι παράγοντες για την εμφάνιση δυσμηνόρροιας είναι η πρώιμη εμμηναρχή, το κάπνισμα, η παρατεταμένη διάρκεια της περιόδου και η υπερβολική απώλεια αίματος, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (αυξημένο βάρος/παχυσαρκία), η κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό δυσμηνόρροιας, η ηλικία και η ατεκνία. Η βαρύτητα (ένταση) του πόνου μπορεί να μειωθεί μετά την τεκνοποίηση και με την αύξηση της ηλικίας, αν και όχι πάντα.

 

Πώς να προφυλαχτείτε

 

Για να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων προτείνονται τα παρακάτω:

  1. Τοποθετήστε θερμά επιθέματα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο
  2. Πιείτε ροφήματα από χαμομήλι, κανέλλα με γαρύφαλλο, βασιλικό
  3. Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (ξηροί καρποί, μπανάνες, σίκαλι, σιτάρι, σπανάκι, μπρόκολο)
  4. Αθληθείτε. Η άθληση βοηθάει στην καλή φυσική κατάσταση, άρα την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής με αποτέλεσμα την μείωση του πόνου
  5. Αποφύγετε την λήψη ζάχαρης και αλατιού (για την μικρότερη κατακράτηση των υγρών)
  6. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, της ναυτίας καθώς και της αδυναμίας.

Προσοχή

 

Για τη σωστή αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας υπεύθυνος είναι μόνο ο γυναικολόγος, ο οποίος πρέπει να καθορίσει τη θεραπευτική αγωγή, αφού κάνει τη διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι όσες γυναίκες ταλαιπωρούνται από έντονο πόνο κατά την περίοδο πρέπει να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χωρίς τη συναίνεση του θεράποντος ιατρού τους, καθώς τα σκευάσματα αυτά έχουν παρενέργειες.

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr