Return to site

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον διακολπικό υπέρηχο

· Μαιευτική

Ο διακολπικός υπέρηχος είναι ουσιαστικά ένα υπερηχογράφημα που εκτελείται με μια κεφαλή υπέρηχων και χρησιμοποιείται για την εξέταση των εσωτερικών οργάνων της γυναίκας (μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών), καθώς και του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

 

Προτείνεται να γίνεται προληπτικός έλεγχος στις γυναίκες άνω των 35 ετών μία φορά ετησίως κατά προτίμηση με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα (στην α΄φάση του κύκλου εάν υπάρχει έμμηνος ρύση- μέχρι την 10η ημέρα του κύκλου).

 

Επίσης ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις αναιμίας, κοιλιακού άλγους, μηνορραγίας (αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση), μητρορραγίας (αιμορραγίας ενδιάμεσα από την έμμηνο ρύση), μεταεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας, για την επιβεβαίωση ενδομήτριας εγκυμοσύνης και φυσικά σε κάθε περίπτωση που κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι χρειάζεται.

Υπάρχουν ομάδες γυναικών στις οποίες ο προληπτικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων επιβάλλεται αυστηρά. Αυτές είναι:

  • οι γυναίκες που έχουν Ca μαστού, μήτρας, ωοθηκών ή εντέρου,
  • οι στενοί συγγενείς τους ειδικά εάν οι πάσχουσες έχουν νοσήσει σε νεαρή ηλικία,
  • οι γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση (BRCA1/BRCA2),
  • οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ορμονική υποκατάσταση ή πάσχουν από ενδομητρίωση.

Πώς πραγματοποιείται;

 

Ξαπλώνετε σε μια γυναικολογική καρέκλα με τα γόνατα λυγισμένα ο γιατρός σας θα τοποθετήσει την κεφαλή υπερήχων μαλακά στον κόλπο σας. Η κεφαλή των υπερήχων καλύπτεται από ένα προφυλακτικό και τοποθετείται τζελ. Ο υπέρηχος λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα, όπου ένας υπολογιστής λαμβάνει αυτά τα κύματα και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γιατρός μπορεί να δει αμέσως την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και εσείς με την σειρά σας σε μια τηλεόραση.

 

Η δοκιμή μπορεί να αποκαλύψει:

  • Κύστεις των ωοθηκών
  • Παθολογία των σαλπίγγων
  • Όγκους ωοθηκών
  • Πυελική φλεγμονή
  • Ινομυώματα της μήτρας
  • Πολύποδες της μήτρας και του τραχήλου

Κάνω τακτικά Τεστ Παπανικολάου. Είναι απαραίτητο να κάνω και υπερηχογράφημα;

 

Με το υπερηχογράφημα παίρνουμε πληροφορίες που δεν μπορεί να μας δώσει το Τεστ Παπανικολάου και η κλινική εξέταση, επομένως είναι απαραίτητο η εξέταση να συμπληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που να συνδέονται με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Η εκτέλεση  υπερήχων σε εγκύους είναι επίσης ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία σε αυτή την τεχνική απεικόνισης.

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες: