Return to site

Γιατί έχω αλλαγές στην περίοδο μου;

· Γυναικολογία

Ο φυσιολογικός κύκλος των 28 ημερών συνήθως είναι σταθερός για τη γυναίκα κάθε μήνα, με μικρές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Μέσα στον χρόνο ωστόσο μπορεί να σημειωθούν ορισμένες διαφοροποιήσεις που αφορούν είτε τη χρονική διάρκεια, είτε το χρώμα ή την ποσότητα του αίματος.Αυτές οι “ανωμαλίες” όμως είναι εκτός του φυσιολογικού και θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την γυναίκα ώστε να συμβουλευτεί το γιατρό της για την κρισιμότητα ή μη. 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που προκαλούν αυτές τις αλλαγές;

Οι βασικότεροι είναι:

 

Εγκυμοσύνη

Πάντα σε περιπτώσεις ανωμαλιών του κύκλου, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποκλείονται είναι η εγκυμοσύνη. Σε πολλές περιπτώσεις κάποιες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες άρα θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα επί του θέματος.

 

Άγχος:

Ο έντονος ρυθμός της καθημερινότητας, το stress της δουλειάς ή κάτι που σας στεναχώρησε, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και να διαταράξει τον κύκλο σας. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να στηριχθείτε σε αυτή την θεωρία καθώς ενδέχεται πίσω από αυτές τις αλλαγές να κρύβονται άλλα πιο σοβαρά προβλήματα.

 

Αλλαγές στο βάρος:

Αν χάσετε ή πάρετε σημαντικό βάρος αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στον κύκλο σας. Ειδικότερα η μεγάλης έντασης άσκηση (σε επίπεδο πρωταθλητισμού), η άστατη και ανθυγιεινή διατροφή ή κάποια εξαντλητική δίαιτα ενδέχεται να μεταβάλλουν την αναλογία μυικού ιστού / λιπώδους ιστού και να προκαλέσουν άστατες περιόδους.

Μετακινήσεις/ Αλλαγές στο κλίμα και στις συνήθειες: Τα ταξίδια  ειδικά όταν εκείνα είναι πολύωρα και μακρινά και σημειώνεται αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να φέρει αλλαγές στον έμμηνο κύκλο σας.

 

Φάρμακα:

Επιπτώσεις στην κανονικότητα της περιόδου μπορεί να προέλθει από ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά, στεροειδή κ.α.

 

Ορμονικές Διαταραχές:

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο θέμα καθώς τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές του Θυρεοειδούς αδένα ή σε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Παθήσεις όπως Υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός που επηρεάζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες είναι πιθανό αίτιο διαταραχής της περιόδου.

Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με δημιουργία πολλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες, υπερπαραγωγή ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες) που επηρεάζουν την περιοδικότητα της ωοθυλακιορρηξίας. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η ακμή, υπερτρίχωση ή τριχόπτωση στο κεφάλι. Η πάθηση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα και δυσκολία στη σύλληψη.

 

Προλακτίνωμα:

Πρόκειται για μικρό καλοήθη όγκο στην υπόφυση του εγκεφάλου. Η προλακτίνη που παράγεται από τον όγκο μπορεί να επηρεάσει το φυσιολογικό κύκλο.

Πότε συνιστάται η επικοινωνία με τον ιατρό;

• Αν το μήκος του κύκλου σας είναι μικρότερο των 21 ημερών

• Αν το μήκος του κύκλου σας υπερβαίνει τις 35 ημέρες

• Αν το μήκος του κύκλου σας μεταβληθεί

• Αν παρατηρήσετε, πως η ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο

• Αν η έμμηνος ρύση διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες

• Αν εμφανιστεί πόνος κατά την περίοδο, σε περίπτωση, που το σύμπτωμα αυτό δεν προϋπήρχε

• Αν ο πόνος, που ενδεχομένως αισθάνεστε κατά την περίοδο, γίνει εντονότερος

• Αν παρατηρήσετε κολπική αιμόρροια μεταξύ των περιόδων

• Αν παρατηρήσετε κολπική αιμόρροια μετά από ερωτική επαφή

• Αν η έμμηνος ρύση δεν εμφανιστεί για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών (αφού πρώτα αποκλειστεί το ενδεχόμενο κύησης)

• Αν αισθανθείτε αδυναμία και καταβολή συνοδευόμενες από υψηλό πυρετό μετά από τη χρήση ταμπόν

 

 

 

 

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr