Return to site

“Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη”: Ο γυναικολόγος- μαιευτήρας, Δρ Στέφανος Παππάς απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις των γυναικών

· Μαιευτική

Συνέντευξη στο healthnews.gr

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι αδιαμφισβήτητα μια νέα πραγματικότητα που καθορίζει πλέον τις ζωές και την καθημερινότητα μας. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την “κρίση”, θα πρέπει να τηρούμε πιστά τις οδηγίες καθώς και τα απαιτούμενα μέτρα που υποδεικνύουν οι αρμόδιες Αρχές και οι ειδικοί επιστήμονες για να διασφαλίσουμε την προσωπική μας υγεία αλλά φυσικά και την υγεία των γύρω μας. Πάνω απ’ όλα όμως ψυχραιμία και σύνεση.

Μια από τις ευαίσθητες ομάδες στο κοινωνικό σύνολο είναι και οι εγκυμονούσες γυναίκες οι οποίες αυτό το διάστημα κυριεύονται κατά κόρον από αισθήματα άγχους και φόβου για το έμβρυο που κυοφορούν.

Για τον λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε στον πλέον ειδικό επί αυτών των θεμάτων, τον δρ Στέφανο Παππά, γυναικολόγο- μαιευτήρα. Ο Στέφανος Παππάς είναι διευθυντής στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».

Ας δούμε τι ανέφερε στην έκτακτη συνέντευξη που του ζητήσαμε εξαιτίας των συγκυριών που έχουν διαμορφωθεί.

Ξεκινώντας κ. Παππά και αφού σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στο ρεπορτάζ μας, θα θέλαμε να λύσουμε ορισμένες απορίες που προέρχονται από τις ίδιες τις γυναίκες που όπως είναι λογικό ανησυχούν για τις διαστάσεις που λαμβάνει ο COVID-19. Οι έγκυες λοιπόν γυναίκες, είναι πιο ευάλωτες στη συγκεκριμένη λοίμωξη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση φυσιολογική η οποία όμως θέτει τη γυναίκα σε ένα καθεστώς μείωσης του ανοσολογικού της συστήματος. Δεν θα μπορούσα να την αναφέρω ως ανακαταστολή, αλλά οπωσδήποτε σε μια έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος διότι ο οργανισμός καλείται να προστατεύσει τόσο τη μητέρα όσο και το κυοφορούμενο έμβρυο.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι οι έγκυες γυναίκες είναι γενικά πιο ευάλωτες στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως και σε άλλες λοιμώξεις. Η εμπειρία που έχουμε εμείς οι γυναικολόγοι που εξειδικευόμαστε και στις λοιμώξεις λέει ότι η εγγενής λοίμωξη σε κάποια γυναίκα άσχετα από το εάν νοσεί από τον κορωνοϊό ή όχι αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής,  στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία της Κίνας μας έδειξε ότι από τις 147 τελειόμηνες εγκυμοσύνες, οι οποίες αναφέρονταν σε γυναίκες που είχαν βρεθεί άλλες θετικές στον ιό και άλλες είχαν χαρακτηριστεί ως ύποπτα κρούσματα, όλες γέννησαν φυσιολογικά τα νεογνά τους. Άρα η πιθανότητα της κάθετης μετάδοσης (δηλαδή της μετάδοσης από την μητέρα στο νεογνό), είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί και τουλάχιστον θα πρέπει να διερευνηθεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και πληροφόρηση, ένα νεογνό βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, αλλά αυτό μπορεί να ήταν και αποτέλεσμα δευτερογενούς λοίμωξης μετά δηλαδή τη γέννηση του.

Όσον αφορά τον θηλασμό. Τι συστήνετε εσείς ως ιατρός τόσων γυναικών; Μπορεί μια μητέρα που διαπιστώθηκε θετική στον ιό να θηλάσει;

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα που μπορούν να τεκμηριώσουν μια μετάδοση του κορωνοϊού από την μητέρα στο παιδιού κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό όμως από μόνο του, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δώσει ασφαλή συμπεράσματα. Ως ιατρός, θα πρότεινα στις γυναίκες που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα από την λοίμωξη του κορωνοϊού, να απέχουν από τον θηλασμό  τουλάχιστον μέχρι τη διαδικασία της αποθεραπείας τους. Μπορούν φυσικά να θηλάσουν όταν έρθουν στο καθεστώς της φυσιολογικότητας.

Οδηγίες προφύλαξης.

Τι μπορεί να κάνει μια έγκυος γυναίκα για να προφυλαχθεί;

Με βάση το γεγονός ότι η έγκυος μητέρα είναι πιο επιρρεπής στο να προσβληθεί από διάφορες λοιμώξεις, θα πρότεινα -όπως και πολύ σωστά έχει πράξει ο ΕΟΔΥΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στις έγκυες να τηρούν πιστά τα κλασσικά μέτρα προφύλαξης. Τέτοια είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων δηλαδή να καθόμαστε στο σπίτι μας, όπως επίσης η εφαρμογή μέτρων προφύλαξης όταν είναι απαραίτητη η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι οι εργαζόμενες γυναίκες που είναι έγκυες να απέχουν από την εργασία τους ή να προχωρήσουν στη νέα μέθοδο, που είναι εργασία από το σπίτι εφόσον είναι εφικτό.

Τι ισχύει με τον κορωνοϊό με τη χρήση αντιικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και τη χρήση τους;

Αντιικά φάρμακα συστήνονται με ασφάλεια στην περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και για την ακρίβεια είναι φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε από καιρό για το AIDs και τη ελονοσία όπως και για τον Empola.

Αυτά όμως κατά περίπτωση ανάλογα δηλαδή με την βαρύτητα και το τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Εξαιτίας της λεπτότητας του θέματος θα πρέπει να υπάρχουν και να ακολουθούνται οι σαφείς οδηγίες από ειδικούς λοιμωξιολόγους που χειρίζονται τα κρούσματα.

Γιατρέ θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα;

Πρέπει να πειθαρχούμε στις οδηγίες των αρμοδίων και να αποφεύγονται οι επαφές με ύποπτα κρούσματα.

Μια έγκυος που έχει υποψίες ότι μπορεί να είναι θετική στον COVID-19 θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ΕΟΔΥ που θα την καθοδηγήσει σχετικά.

Συνιστώ υπευθυνότητα, ψύχραιμες κινήσεις για να περιορίσουμε τη μετάδοση της πανδημίας.

Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Παππά.

 

More info:

Στις βασικές αρχές διαχείρισης των εγκύων γυναικών σύμφωνα με δημοσίευση στο American Journal of Obstetrics and Gynecology συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • η έγκαιρη απομόνωση,
  • ο έλεγχος των λοιμώξεων με όλα τα πιθανά μέτρα,
  • ο έλεγχος για πιθανή λοίμωξη ή συλλοίμωξη από τον κορωνοϊό,
  • οξυγονοθεραπεία επί ενδείξεων,
  • αποφυγή υπερπλήρωσης με υγρά,
  • εμπειρική χρήση αντιβιοτικών λόγω του κινδύνου δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης, παρακολούθηση του εμβρύου και των μητρικών συστολών,
  • μηχανικός αερισμός επί προοδευτικής αναπνευστικής ανεπάρκειας
  • ιατρική παρακολούθηση από ομάδα ειδικών.

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία  με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.