Return to site

Συνέντευξη: "Ο Mαιευτήρας των Oροθετικών"

· Μαιευτική

«Είναι κωμικοτραγικό να βλέπεις πως συμπεριφέρεται ακόμη και το ιατρικό προσωπικό σε μία οροθετική, ενώ όταν έχουμε να κάνουμε με άλλη λοίμωξη, πιο επικίνδυνη, όπως η ηπατίτιδα C, να επικρατεί ηρεμία».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ζευγαριών που ένας από τους δύο είναι οροθετικός, είναι να μην το μάθουν οι γονείς και το υπόλοιπο σόι. Είχα αναλάβει περίπτωση που εξελίχθηκε άψογα, το παιδάκι γεννήθηκε υγιέστατο, η μητέρα σε πολύ καλή κατάσταση, και το μόνο άγχος ήταν πως θα δικαιολογούσαν στους γονείς ότι δε θα θήλαζε».

Ο Στέφανος Παππάς δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, ούτε δίνει ελαφρυντικά. Τριάντα χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού, και παρόλο που πλέον η HIV λοίμωξη υπό κατάλληλες συνθήκες, χάρη στα νέα αντιρετροϊκά φάρμακα, είναι μία κατάσταση απόλυτα ελεγχόμενη για τον φορέα, το ταμπού, ο κοινωνικός ρατσισμός, και η «μιασματική» θεώρηση, καλά κρατούν.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους ποπ κουλτούρας (μιας και η μαζικότητα της σωστής ενημέρωσης είναι το ζητούμενο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα), ο ίδιος, με «όπλο» την ιδιότητά του ως διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου (της μοναδικής στην Ελλάδα) που μέχρι σήμερα έχει φέρει στον κόσμο 21 υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «poster doctor» μιας απαραίτητης προσπάθειας καταπολέμησης της άγνοιας σε ό,τι έχει να κάνει με το AIDS. Γιατί, όπως, μου τόνισε, ακόμη και σήμερα, αυτή είναι που σκοτώνει.

Πότε ξεκίνησε η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο «Έλενα»; 

Επίσημα από την 1η Ιανουαρίου 2013, οπότε και η μονάδα εντάχθηκε στον οργανισμό του νοσοκομείου. Η οργάνωσή της, όμως ξεκίνησε από το 2010, με τη συνδρομή και τον συντονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκεί άλλωστε ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμη ήταν Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, έχοντας ακόμη τότε έναν καθαρά επιδημιολογικό χαρακτήρα. Στην πορεία εκτός από τον επιδημιολογικό έλεγχο – δηλαδή τη μελέτη των διαφόρων κρουσμάτων λοιμώξεων και της στατιστικής ανάλυσης – απέκτησε παρεμβατικό ρόλο, αλλά και πρόληψης και θεραπείας, οπότε άλλαξε η ονομασία σε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η παρουσία μου στο «Έλενα» ως αποσπασμένος γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των οροθετικών ατόμων ξεκίνησε το 2010, με στόχο την οργάνωση μιας κατάστασης που μέχρι τότε οδηγούσε στο να γίνονται μπαλάκι οι έγκυες οροθετικές γυναίκες από εφημερεύουν νοσοκομείο σε εφημερεύον νοσοκομείο, γιατί παντού κυριαρχούσε ο τρόμος και η προκατάληψη. Έπρεπε λοιπόν να ληφθεί μέριμνα ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία, αυτή η ρατσιστική πολιτική. Η προώθηση από τις κρατικές αρχές της ιδέας αυτής της μονάδας σαν ένα οργανωμένο κέντρο υπό την αιγίδα της ΣΤ Κλινικής του νοσοκομείου, βοήθησε στο να παρακολουθούνται οι οροθετικές έγκυες από εμένα, σε συνεργασία με τις μονάδες λοιμώξεων που τις παρακολουθούν για το βασικό τους ζήτημα, την HIV λοίμωξη, και με αυτή την καλή συνεννόηση, να πετυχαίνεται μία ασφαλής πορεία κύησης, ζητούμενο της οποίας είναι η γέννηση υγιών παιδιών. Και μέχρι σήμερα ευτυχώς το έχουμε καταφέρει σχεδόν 100%. Χρησιμοποιώ τη λέξη «σχεδόν» απλώς και μόνο γιατί όσον αφορά το τελευταίο παιδί, αναμένω τις απαντήσεις του δεύτερου, απαραίτητου τεστ, μετά το πρώτο που βγήκε αρνητικό. Συνολικά, λοιπόν, στο Έλενα μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί 21 υγιή παιδιά από 20 οροθετικές γυναίκες, μία εκ των οποίων έκανε δίδυμα.