• Καισαρική τομή

  Δρ. Στέφανος Παππάς

  Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Μαστού

 • broken image

  Ο όρος καισαρική τομή αποδίδεται στην έξοδο του εμβρύου, του πλακούντα και των εμβρυϊκών υμένων από τη μητριαία κοιλότητα μετά από λαπαροτομία και διάνοιξη του τοιχώματος της μήτρας.

   

  Η καισαρική τομή εφαρμόζεται στις καταστάσεις εκείνες, όπου η διενέργεια κολπικού τοκετού δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους για την μητέρα ή το έμβρυο.


  Ορισμένες από τις ενδείξεις θεωρούνται απόλυτες (π.χ. επιπωματικός πλακούντας, κεφαλοπυελική δυσαναλογία), ενώ άλλες σχετικές.


  Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή επιλέγουν την επισκληρίδιο αναισθησία, για να μπορέσουν να δουν το μωρό τους μόλις γεννηθεί.


  Σε περιπτώσεις, όμως, που είναι επείγουσα η επέμβαση -όταν, δηλαδή, προκύψει κάποια επιπλοκή στη διάρκεια του τοκετού-, γίνεται συνήθως ολική αναισθησία, κυρίως επειδή η επισκληρίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προετοιμασία.

  broken image

  Η διαδικασία
  Στη συνέχεια, αναλαμβάνει ο γυναικολόγος σας:


  Πραγματοποιεί μια μικρή οριζόντια τομή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς, και μία δεύτερη στο κάτω μέρος της μήτρας.


  Ανοίγει τον αμνιακό σάκο, βγάζει το νεογνό και το παραδίδει στην ομάδα περιποίησης του νεογνού.


  Κόβεται ο ομφάλιος λώρος και, εφόσον έχετε κάνει επισκληρίδιο αναισθησία, μπορείτε να πάρετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.
  Στο τέλος, αφού αφαιρέσει και τον πλακούντα, ράβει τη μήτρα και τα κοιλιακά τοιχώματα μέχρι το δέρμα της κοιλιάς.


  Όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 45 λεπτά.


  Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να γεννηθεί το νεογνό είναι περίπου 5 λεπτά μετά την τομή, ενώ για τα ράμματα του τοιχώματος της μήτρας και της κοιλιάς χρειάζονται άλλα 40 λεπτά.


  Η τομή μπορεί να σας δημιουργήσει μικρή ενόχληση, που σε γενικές γραμμές εξαφανίζεται μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ.
  Σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικά ράμματα που απορροφώνται από την επιδερμίδα, και γι' αυτό δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν από το γιατρό.


  Σε περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που δεν απορροφώνται, είναι απαραίτητο να φροντίσετε για την αφαίρεσή τους, κάτι που γίνεται από το γυναικολόγο σας σχεδόν μία εβδομάδα μετά την καισαρική.


  Η επούλωσή τους ολοκληρώνεται μέσα σε 10-15 μέρες.
  Επίσης είναι πολύ σημαντικό, εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, να ενημερώσετε το γιατρό σας.
   

  broken image

  Κι αυτό γιατί η επισκληρίδιος αναισθησία είναι προτιμότερη από τη γενική αναισθησία, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό.


  Συγκεκριμένα, τα φάρμακα που παίρνετε μέσω της επισκληριδίου δεν «περνούν» στο μωρό, σε αντίθεση με τα φάρμακα της γενικής αναισθησίας που μπορεί παροδικά να κάνουν το μωρό να έχει ήπια υπνηλία.


  Παρόλα αυτά, κανένας από τους δύο τύπους αναισθησίας δεν είναι αντένδειξη για το θηλασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καλό είναι να ξεκινήσει μέσα στην 1η ώρα.


  Στην καθημερινή πράξη, βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή δεν το καταφέρνουν αυτό, κυρίως λόγω έλλειψης της αντίστοιχης υποδομής για θηλασμό στο τμήμα της χειρουργικής ανάρρωσης.


  Πάντως, γίνονται ήδη προσπάθειες ώστε το κατεστημένο αυτό να αλλάξει στα ελληνικά μαιευτήρια.
   

 • Θηλασμός

  broken image
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεστε.