Βέβαια, ακόμα και με την επισκληρίδιο δεν σημαίνει ότι η γυναίκα δεν θα αισθάνεται τίποτα, γιατί για να γίνει πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει ο τοκετός. Διαφορετικά, σταματάει τους πόνους και θα πρέπει να περιμένει η γυναίκα να περάσει η επίδραση των φαρμάκων για να ξαναρχίσει.
Στο τελευταίο στάδιο, σε αυτό της γέννας δηαλδή, η γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση για εξώθηση, να σπρώξει για να περάσει το μωρό από τον κόλπο και να γεννηθεί.
Είναι γεγονός ότι η γέννηση του μικρού ανθρώπου είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση απ’ ότι είναι για τα άλλα θηλαστικά, λόγω της όρθιας στάσης που άλλαξε την πορεία στο κανάλι του τοκετού, και των μεγάλων διαστάσεων του εγκεφάλου. Έτσι το σώμα της γυναίκας, ιδιαίτερα η λεκάνη της, καλείται να αντιμετωπίσει στιγμές ιδιαίτερα έντονες.
Όμως, ακόμα και χωρίς επισκληρίδιο, ο πόνος είναι υποφερτός και οι περισσότερες γυναίκες ξεχνούν τι πέρασαν όταν κρατήσουν στην αγκαλιά τους το νεογέννητο μωρό τους.
Άλλωστε, αν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα καμιά γυναίκα δεν θα έκανε δεύτερο ή τρίτο παιδί, που συνήθως η γέννησή τους είναι πιο εύκολη από το πρώτο.
Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραβρίσκεται και ο σύζυγος και να δει όλη τη διαδικασία, αν το αντέχει, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο δεσμός του ζευγαριού μεταξύ τους και με το νεογέννητο μωρό τους. Βέβαια, ο φυσιολογικός τοκετός είναι απρόβλεπτος και μπορεί να καθυστερήσει σε σχέση με την ημερομηνία που αναμένεται, αυξάνοντας κατακόρυφα το άγχος και την ανησυχία των μελλοντικών γονέων.