• Δυσμηνόρροια

    Δρ. Στέφανος Παππάς

    Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Μαστού

  • broken image

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο έντονος, οξύς, σαν κράμπα πόνος που αισθάνονται αρκετές γυναίκες χαμηλά στην κοιλιά λέγεται: δυσμηνόρροια

    Ενώ ένας ήπιος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι αναμενόμενος, στη δυσμηνόρροια είναι ανυπόφορος σε βαθμό που να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και να οδηγεί στη λήψη φαρμάκων.


    Περίπου το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από δυσμηνόρροια και το 10-15% έχουν τέτοια συμπτώματα που τους καθηλώνει τουλάχιστον για 24 ώρες στο κρεβάτι όταν έρχεται η περίοδος.


    Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες τίθεται θέμα ανατομικών παραλλαγών και περαιτέρω παθολογίας (π.χ. συμπτώματα Ενδομητρίωσης , κύστη Ωοθηκών), η όλη συμπτωματολογία οφείλεται σε καθαρά ορμονικούς παράγοντες.


    Συγκεκριμένα, κύρια αιτία αποτελούν οι προσταγλανδίνες , ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του.


    Ειδικότερα, οι ορμόνες αυτές επιδρούν κυρίως στα τοιχώματα της μήτρας προκαλώντας σπασμούς οι οποίοι έχουν σαν σκοπό την διακοπή της αιμορραγίας και την απομάκρυνση του αίματος από την κοιλότητα της μήτρας.


    Η όλη αυτή φυσική διαδικασία στην δυσμηνόρροια προκαλεί έντονα συμπτώματα πόνου.


    Με λίγα λόγια, οι γυναίκες με έντονη εκδήλωση των προαναφερθέντων δυσάρεστων συμπτωμάτων παράγουν μεγάλες αναλογικά ποσότητες προσταγλανδινών.

    broken image

    Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια αναφέρεται σε εμμηνορροϊκό πόνο που συμβαίνει περίπου όταν ξεκινά για πρώτη φορά η έμμηνος ρύση σε υγιείς νεαρές γυναίκες.

    Αυτός ο τύπος πόνου δεν σχετίζεται συνήθως με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα της μήτρας ή άλλων πυελικών οργάνων.


    Η αυξημένη ενεργότητα της ορμόνης προσταγλανδίνη, που παράγεται στη μήτρα, πιστεύεται ότι αποτελεί παράγοντα στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.
     

  • Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια είναι εμμηνορροϊκός πόνος που αναπτύσσεται αργότερα, με τις προηγούμενες περιόδους περισσότερο φυσιολογικές, και συχνά σχετίζεται με προβλήματα στη μήτρα ή άλλα πυελικά όργανα, όπως:

    • Ενδομητρίωση
    • Λειομυοϊνώματα
    • Ενδομήτρια συσκευή από χαλκό
    • Ωοθηκικές κύστεις
    • Πυελική φλεγμονώδης νόσος
    • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
    • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι
    • Στρες και άγχος
       

     

     

    Υπογονιμότητα

    Γυναίκες με ενδομητρίωση πολλές φορές παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό (φούσκωμα) ειδικά κατά την διάρκεια των περιόδων.


    Δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να απαλλάξει την γυναίκα από την ενδομητρίωση, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον πόνο και την υπογονιμότητα που αυτή δημιουργεί.


    Η θεραπεία που επιλέγεται για την κάθε γυναίκα εξαρτάται από τα συμπτώματα, την ηλικία και τον προγραμματισμό για εγκυμοσύνη.
     

  • broken image

    Για να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων προτείνονται τα παρακάτω:


    1. Τοποθετήστε θερμά επιθέματα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο


    2. Πιείτε ροφήματα από χαμομήλι, κανέλλα με γαρύφαλλο, βασιλικό


    3. Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (ξηροί καρποί, μπανάνες, σίκαλι, σιτάρι, σπανάκι, μπρόκολο)


    4. Αθληθείτε. Η άθληση βοηθάει στην καλή φυσική κατάσταση, άρα την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής με αποτέλεσμα την μείωση του πόνου


    5. Αποφύγετε την λήψη ζάχαρης και αλατιού (για την μικρότερη κατακράτηση των υγρών)


    6. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, της ναυτίας καθώς και της αδυναμίας.
     

  • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεστε.